Otvoren kompleks poliola

18:36 14. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompleks poliola kompanije MOL vredan 1,3 milijarde evra otvoren je u Tisaujvarošu, koji ima kapacitet od oko 200.000 tona poliola godišnje.

Ceremonija, na kojoj su se obratili premijer Mađarske Viktor Orban, predsednik i izvršni direktor kompanije MOL, Zsolt Hernadi, i članica odbora thissenkruppa Ilse Hene, označava značajnu prekretnicu za kompaniju.

MOL Grupa je jedini entitet u Mađarskoj i u Centralnoj i Istočnoj Evropi koji pokriva ceo lanac vrednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola (plastične sirovine koja se široko koriste).

MOL Grupa je održala ceremoniju inauguracije u Tisaujvarošu kako bi proslavila završetak svoje najveće organske investicije, kompleksa poliola. MOL, thissenkrupp i Evonik IP potpisali su ugovor o licenci u leto 2017. godine, a kamen temeljac kompleksa postavljen je u septembru 2019. godine.

„ Kompleks poliola će značajno ojačati poziciju i konkurentnost naše kompanije, sa čitavim lancem vrednosti od prerade nafte do proizvodnje poliola. Ova investicija vratila je Tisaujvaroš na mapu evropske hemijske industrije, čineći je jednim od najvažnijih industrijskih centara u regionu. To će povećati industrijsku konkurentnost naše zemlje, a moglo bi i katalizirati ekonomski rast. Kroz ovu investiciju Mađarska će biti još jača, jer je uspeh MOL-a uspeh cele zemlje“, rekao je Zsolt Hernadi, predsednik i izvršni direktor MOL grupe.

Projekat je uključio međunarodni tim od više hiljada stručnjaka, a inženjerski projektni radovi su obavljeni u Nemačkoj, Indiji, Mađarskoj i na Tajlandu. Oprema za fabriku stigla je iz 24 zemlje. Izgradnja kompleksa je obuhvatila 75.000 kubnih metara betona, 13.000 tona čelika, 2.500 kilometara kablova i 700 km cevovoda postavljenih za više od 18 miliona radnih sati. Mađarska vlada je doprinela projektu sa 131,5 miliona evra: kreditom za korporativni porez od 93,6 miliona evra, koji se može zatražiti kada investicija počne da radi, i investicionim grantom od 37,9 miliona evra na osnovu pojedinačne odluke vlade.

Poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina, koja se koristi u širokom spektru industrija od proizvodnje automobila do odeće i izolacije. Poliuretan je napravljen od poliola i osnovni je materijal za mnoge trajne robe široke potrošnje sa kojima se svako susreće u svom svakodnevnom životu.

Fabrika u Tisaujvarošu će proizvoditi poliol koristeći jednu od najefikasnijih i ekološki prihvatljivih metoda koje su danas dostupne. Prema proračunima MOL-a, fabrika će godišnje doprinositi sa skoro 150 miliona evra finansijskim rezultatima MOL grupe i obezbediće dugoročno zaposlenje za skoro 300 ljudi.

Kao deo trećeg i najvećeg talasa investicija u petrohemijski biznis, pored kompleksa poliola, najvažniji element je fabrika polipropilena, koja je investicija od 65 milijardi forinti, a tu je i blizu 2 milijarde evra investicija životnog ciklusa koje će obezbediti dugoročnu budućnost hemijskog poslovanja. (kraj) dep/mk

Share: