Praznik humanosti i teatra

13:11 15. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Učenici 14. beogradske gimnazije i Alfa BK Univerzitet organizovali su humanitarno izvođenje predstave Igraj Crnjanskog – za maturante iz Srednje zanatske škole.

Predstava je odigrana 14. maja u zgradi Alfa BK Univerziteta, a prisustvovali su brojni gosti dobrog srca, koji su dobrovoljnim prilozima prikupili značajnu pomoć za učenike Srednje zanatske škole. Srednja zanatska je jedina takva škola za decu sa poteškoćama u razvoju i učenju i pohađa je 210 učenika.

Pozdravljajući prisutne pred početak predstave, direktorka Zanatske škole Vesna Leontijević je podsetila da u toj ustanovi obrazuju decu sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim rečima, učenici 14. gimnazije su bili njihovi gosti, družili se, imali radionice i mogli su da shvate kolika je potreba te dece da budu prepoznata u društvu i budu njegov deo.

Direktorka 14. gimnazije Marija Miletić je istakla da neguju empatiju, društvenu odgovornost i svestranost, a među njihovim nastavnicima je profesorka književnosti Milica Živković svojim dolaskom u školu unela novu vrstu energije u dramsku sekciju.

"Deca koju ćete gledati su nesebična i uspevaju da sve steknu, nauče, pokažu i prošire svoje vidike. Drago mi je da ste u ovom broju ovde i da ovo neće biti poslednja predstava humanitarnog karaktera. Ovo je najlepše mesto gde deca daruju decu", istakla je Miletić.

Rediteljka ove predstave i profesorka srpske književnosti u 14. gimnaziji Milica Živković je rekla da su došli na ideju da podstaknu empatiju i humanost i izvođenjem predstave pomognu učenicima Zanatske škole kako bi prikupili sredstva za njihovu maturu i maturske haljine.

U ime porodice Karić, osnivača Alfa BK Univerziteta i Fondacije Braća Karić, okupljenima se obratio portparol Uroš Marković, koji je pozdravio divne i talentovane učenike 14. beogradske gimnazije, uz poruku da su vrata Alfa BK Univerziteta i Fondacije Braća Karić uvek otvorena za takve plemenite akcije. Marković je pohvalio učenike 14. gimnazije što brinu o svojim vršnjacima iz Zanatske škole, izrazivši nadu da će pokrenuti lavinu i dati primer drugim školama kako mogu pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Publika je nakon izvođenja predstave imala priliku da sa rediteljkom i glumcima razgovara o antiratnoj poetskoj drami, koja podseća da svaki čovek neprestano traga za svojom zvezdom u beskrajnom plavom krugu.
Alfa BK Univerzitet je uručio zahvalnice Milici Živković, Vesni Leontijević i mladim glumcima. (kraj) dep/dj

Share: