Takmičenje "ROBO-INT Invent“

16:50 17. 05. 2024. FoNet | Alfa BK Univerzitet

BEOGRAD - U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture na Alfa BK Univerzitetu je održano 9. Republičko takmičenje iz robotike i interfejs tehnologije „ROBO-INT Invent“. Ova prestižna manifestacija okupila je najtalentovanije učenike osnovnih škola iz cele Srbije koji su se takmičili u oblasti robotike i interfejs tehnologije.

Okupljene je u ime Ministarstva prosvete Republike Srbije i ministarke Slavice Đukić Dejanović pozdravio pomoćnik ministra dr Milan Pašić, koji je istakao značaj ovog takmičenja, jer se na njemu upoznaju i povezuju budući lideri naše zemlje.

Ispred Alfa BK Univerziteta okupljene je pozdravio rektor prof. dr Jovan Veselinović, kome je predsednica Društva pedagoga tehničke kulture dodelila zahvalnicu za podršku organizaciji dva republička takmičenja.

Tema „ROBO-INT Invent“ takmičenja ove godine bila je ekologija, pa su učenici izašli sa maštovitim rešenjima za tekuće probleme: pomoć robota u gašenju požara, kako izgleda automatizovani plastenik, pomoć u očuvanju ugroženih vrsta ptica, funkcionisanje eko plantaža..

Takmičari, mentori, nastavnici i roditelji bili su gosti Alfa BK Univerziteta, prvog privatnog univerziteta u Srbiji koji je osnovan pre 31 godinu. Alfa BK je i prvi privatni univerzitet koji je dobio priliku da organizuje Republičko takmičenje, a na istom mestu je održano i Republičko takmičenje iz tehnike i tehnologije.

Najbolji oslonac za napredak društva su mladi i obrazovani ljudi, željni istraživanja i otkrivanja novih rešenja. Robotika i veštačka inteligencija nezadrživo napreduju u okviru četvrte tehnološke revolucije.

Učenici iz cele Srbije su izlaganjem svojih radova i ideja na Republičkom takmičenju jasno pokazali da naš narod ima svoje mesto u nauci sutrašnjice. (kraj) dep/mk

Share: