Menstruacija i dalje tabu

12:36 28. 05. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Menstrualni ciklus i dalje je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih žena, pokazuju podaci međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu koje je predstavila danas kompanija DM drogeri markt.

U istraživanju je učestvovalo 6.000 devojaka i žena, uzrasta između 16 i 50 godina u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

U Srbiji 52 odsto ispitanica smatra da je menstruacija neprijatna tema za razgovor, a 60 odsto ispitanica u ostalim državama gleda na menstruaciju kao na "tešku" temu.

Posledica toga je što se o menstruaciji i dalje ne priča dovoljno i zato što je od prirodnog procesa nastao tabu koji devojčice u mladosti čini nesigurnim i ima značajan uticaj na njihov doživljaj sopstvenog tela.

Istraživanje je pokazalo da svaka treća žena nije bila uopšte ili dovoljno informisana o prvoj menstruaciji i to uprkos činjenici da svaka provede u proseku 2.000 dana sa menstrualnim krvarenjem tokom života. (kraj) vem/bdb/mk

Share: