Predstavljena poezija Dane Karić

14:00 29. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na 38. Festivalu mladih pesnika „Mladi maj”, koji je održan u Zaječaru promovisana je zbirka poezije Danice Karić Stojilković – „Slobodne ptice lete visoko”

Ovaj multimedijalni projekat autorka je opisala kao „vizuelnu priču o ljubavi” prema Bogu, prirodi, bližnjem svom i prema sebi samom.

Projekat je ostvaren kroz izbor od sedam pesama koje su objavljene u zbirci, a koje su predstavljene kroz sedam muzičkih video zapisa, na nekoliko jezika. Ovakvim pristupom, Dana Karić je uspela da svoju poeziju učini dostupnom i razumljivom publici širom sveta.

Dana Karić je svojom zbirkom poezije uspela da spoji vizuelno, poetsko i muzičko umetničko izražavanje na neobičan i originalan način.

Njene pesme, pune emocija i dubokih misli, ne samo da su lepo napisane, već su i izuzetno inspirativne.

Pored toga što ih je moguće čitati kao molitve ili ode ljubavi, ove pesme pružaju i snažnu poruku o važnosti ljubavi prema bližnjem i prema sebi, te o neophodnosti vere u Boga i u sebe samog.

Ovakve poruke su danas neophodne, a Dana Karić ih je uspela preneti na način koji je topao i iskren, te stoga lako dopire do srca čitalaca.

Na promociji zbirke govorili su Đorđe Mihajlović, koreograf i režiser koji je stvorio vizuelno putovanje za poeziju Dane Karić, Uroš Marković, pesnik i portparol Fondacije Braća Karić, i autorka Danica Karić Stojilković.

Svi oni su istakli značaj ovog projekta, ne samo kao neobičnog književnog dela, već i kao umetničkog i duhovnog poduhvata koji spaja ljude i kulture. Vizuelni aspekt projekta, u kombinaciji sa muzikom i poezijom, pruža jedinstveno iskustvo koje nadilazi tradicionalnu književnost.

Svaka pesma praćena je video zapisom koji dodaje novu dimenziju njenom tumačenju i doživljaju, omogućavajući publici da u potpunosti uroni u svet koji je Dana Karić stvorila. Time je njena poezija postala više od reči na papiru – postala je živo, interaktivno umetničko delo.

Festival „Mladi maj”, kao jedan od najznačajnijih pesničkih događaja u regionu, okuplja najveća pesnička imena svih generacija.

Ove godine, gosti na promociji pesama Dane Karić bili su mladi talenti, ali i bardovi srpske književnosti poput Vlaste Mladenovića, koji je i umetnički direktor Festivala. Ovakav spoj mladih i iskusnih pesnika doprineo je izuzetnoj atmosferi i inspirativnom duhu koji je vladao tokom Festivala.

Na takmičarskom delu Festivala pobedila je pesnikinja Milica Gajić, koja je, po oceni žirija, bila poetički najdoslednija u svojim pesmama, što je najvažnije za dobru knjigu poezije.

Pobednici festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od pre dve godine laureat Festivala mladih pesnika stiče pravo učešća na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen”, koja se u oktobru održava u Smederevu.

Festival mladih pesnika „Mladi maj” nastavlja da bude važan događaj u svetu poezije, pružajući mladim talentima platformu za promociju svog rada i priliku da se povežu sa već etabliranim pesnicima.

Manifestacija slavi mlade pesnike i promoviše njihov rad i talenat. Zbirka poezije „Slobodne ptice lete visoko” Danice Karić našla je svoje mesto na Festivalu kao pravi primer kako poezija može da bude sredstvo za prenošenje dubokih i univerzalnih poruka, koje su neophodne u današnjem svetu.

Njeno delo inspiriše i podstiče na razmišljanje, te je sigurno da će imati trajan uticaj na sve koji ga pročitaju i dožive. (kraj) dep/dj

Share: