Interaktivna šetnja Ramskom tvrđavom

18:11 13. 06. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Posetioci Ramske tvrđave od nedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj  turističkoj šetnji „Ramski košavski vremeplov“ srednjevekovnim utvrđenjem kroz koju ih vode autentični vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom kulturno - istorijskom lokalitetu.

Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava. Posetioci više nisu samo pasivni posmatrači i slušaoci, već postaju aktivni učesnici u zanimljivim istorijskim pričama sa obala Dunava, u opštini Veliko Gradište.

Dočaravajući likove znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, od rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, do Vuka Karadžića, vodiči na interesantan način provode turiste kroz prohujale vekove, pružajući im nezaboravan doživljaj.

Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim pričama i legendama sa Ramske tvrđave  svake nedelje od 16 časova, a rezervacije nisu neophodne. Ture traju oko sat vremena i prilagođene su svim uzrastima.

"Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju", kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište. Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani. "Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana, koji često znaju neke priče koje nisu mnogo poznate", kaže ona.

Jedinstvena turistička šetnja prva je i jedina u Srbiji koja posetiocima nudi interaktivno učestvovanje u pripovedanju istorije - posetioci tvrđave su aktivni učesnici koji odgovaraju na pitanja svojih junaka i doprinose atraktivnosti ove turističke ture. Vodiči ture "Ramski košavski vremeplov" sertifikovani su kroz obuke programa Interpret Europe organizovanog u okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ. 

Share: