Lutovac gubi legitimitet

11:59 04. 09. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac očigledno gubi legitimitet i represivnim merama pokušava da zadrži funkciju, smatra potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, jedan od članova DS koji organizuju stranačke izbore.

"Članovi DS će odlučiti o sudbini DS i mogu da kažem da imamo više od 4.000 uplaćenih članarina", poručio je Šumarac u razgovoru za FoNet.

Upitan šta će biti sa izborima koje organizuje deo članstva, s obzirom na to da je njihovog kandidata za predsednika Branislava Lečića rukovodstvo DS isključilo iz stranke, Šumarac je odgovorio da izbori nikako ne mogu da se dovedu u pitanje, jer je za njih sednica Izvršnog odbora održana u Madlenijanumu nelegitimna.

Prema njegovoj oceni, broj uplaćenih članarina pokazuje da su "članovi shvatili u kojoj se situaciji nalazi DS, za razliku od rukovodstva koje se otuđuje od članstva i ne može da sagleda koji su prioriteti i kako rešavati probleme u stranci i društvu".

"Kako ćemo da uvedemo demokratiju u društvo, ako je nema u DS", upitao je Šumarac i predočio da grupa koja je za unutarstranačke izbore nema nameru da izlazi iz DS, već će se boriti svim sredstvima koje dozvoljava Statut.

On je ponovio da se, po Statutu, stranački izboriodržavaju posle izbora u državi i podsetio da su oni tako održani i 1997. godine kada je DS bojkotovala izbore, ističući da im to "daje nadu da bi i u ovom teškom trenutku za DS tako trebalo rešavati nagomilane probleme".

"Nikako izbacivanjem, nikakve suspenzije. Naprotiv, naš cilj je da okupimo, ne samo članstvo DS, već sve progresivne opozicione stranke i da se usredsredimo na smenu ovog režima koji je unazadio Srbiju u svim segmentima", objasnio je Šumarac.

Na pitanje kako će DS funkcionisati, ako posle tih izbora stranka bude imala dva predsednika koji tvrde da imaju legitimitet, on je ocenio da legitimitet koji ima sadašnji predsednik DS počiva na nelegitimnim poverenicima.

Šumarac tvrdi da je u Srbiji oko 80 odsto odbora DS pod nelegitimnim povereništvom, jer je poverenicima, po Statutu, istekao mandat, a oni su članovi Glavnog odbora.

"Pitanje legitimnosti je sada broj članova koji će se odazvati na ove izbore. Po broju članarina, mi smo uvereni da će ti izbori biti i legitimni i masovni", zaključio je Šumarac. (kraj) zvs/and

 
Share: