Sporazum za Prištinu

22:38 04. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Priština - Premijer Kosova Avdulah Hoti potpisao je danas u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Beogradom, a prištinski mediji objavili su fotografiju verzije sporazuma za Kosovo na kojem nema potpisa američkog predsednika Donalda Trampa.

U tekstu sporazuma za Kosovo se navodi u tačkama jedan i dva da će obe strane "Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd)" primeniti dogovore o autoputu Beograd - Priština, odnosno o železnici, koji su potpisani 14. februara 2020. godine.

U dokumentu se navodi da će dve strane raditi sa američkim korporacijama na Memorandumo o razumevanju o finansiranju autoputa "Mira", železničkom saobraćaju Priština-Merdare, Niš-Priština, kreditima za mala i srednja preduzeća, dodatne bilateralne projekte i da će DIFC otvoriti predstavništvo u Beogradu.

Dve strane operacionalizovaće objekte na prelazu Merdare, priznaće diplome i profesionalne sertifikate,
a pridružiće se agencijama Sjedinjenih Država u izradi Studije izvodljivosti o podeli resursa jezera Gazivode.

Obe strane će se pridužiti malom Šengenu, u kojem učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Strane će diverzifikovati snabdevanje energijom, a obe strane se obavezuju da neće koristiti 5G opremu od neproverenih prodavaca, a tamo gde takva oprema već postoji, ove strane se obavezuju da je uklone, ističe se u sporazumu. (kraj) lj/ivt

Share: