Poslanici krše kodeks

19:35 10. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Vladu Srbije i Narodnu skupštinu da oforme etičke odbore koji bi se bavili kršenjem kodeksa ponašanja narodnih poslanika i članova vlade kako bi se širila svest o nedopustivosti neprimerenih ponašanja predstavnika druge dve grane vlasti prema sudstvu i na njih uticalo da se uzdržavaju od takvih ponašanja.

Društvo sudija, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za nezavisnost sudija i pravnika i specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja se, obratili su se u avgustu 2019. Vladi Srbije u vezi sa verbalnim napadima pojedinih narodnih poslanika na sudije koje javno izražavaju kritički stav o merama koje se preduzimaju u srpskom pravosuđu ili zakonodavnim inicijativama, a naročito prema sudijama Miodragu Majiću i Omeru Hadžiomeroviću.

U cilju jačanja političke kulture i poštovanja nezavisne sudske vlasti, ukazuje da je neophodno dopuniti kodekse ponašanja narodnih poslanika i članova vlade u pogledu očuvanja autoriteta suda, a Parlament i Vlada pozivani nsu da oforme etičke odbore koji bi se bavili kršenjem kodeksa ponašanja narodnih poslanika i članova Vlade, navodi se u saopštenju Društva sudija Sebije.

"S obzirom da nije poznato da li su tražene informacije izvestiocima dostavljene, Društvo sudija Srbije poziva Vladu Republike Srbije da o sadržini eventualnog odgovora obaveste kako stručnu i širu javnost.

Društvo sudija Srbije podseća da uređenje vlasti u Republici Srbiji počiva na vladavini prava, koja se ostvaruje, između ostalog, podelom vlasti i nezavisnom sudskom vlašću, da je sudija u vršenju sudijske funkcije nezavisan i da je svaki uticaj na sudiju zabranjen, te da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova, kao i da Ustav jemči slobodu mišljenja i izražavanja, ali i da je ona ograničena, između ostalog, i radi očuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda, navodi se u saopštenju. (kraj) vip

Share: