Priština beži od obaveza

19:23 17. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - Donedavni predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas kako Priština nema iskrenu volju da se postignu rešenja za najteže probleme i da je zato danas najvažnija vest iz Brisela koja je tema na dnevnom redu, umesto da Brisel natera Prištinu da ispuni obaveze.

"Priština u potpunosti želi da izbegne ono što je suština prvog briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), bez obzira što takvim ponašanjem pokazuje da je nepouzdan sagovornik, da je strana kojoj se ne može verovati i u čije ponašanje uvek treba da se sumnja. Oni su došli da razgovaraju eventualno o nekim ekonomskim temama, ali da se tu ništa značajno ne uradi", rekao je Drecun u emisiji "U središtu pažnje" Prvog programa Radio Beograda.

Priština tako, smatra Drecun, stvara utisak kako "jedno treba da se razgovara i postigne rešenje u međusobnom priznanju", tojest "da Srbija prizna Kosovo".

"Time žele da izvrše pritisak i na međunarodnu zajednicu i na Evropsku uniju", tvrdi Drecun.

Komentarišući današnju izjavu portparola EU Petera Stana da je Priština u obavezi da primeni sporazum iz 2013. o ZSO, na pitanje da li će EU izvršiti jači pritisak na Prištinu da to i uradi, Drecun je kako tome "možemo samo da se nadamo". (kraj) vip/dpv

Share: