Kosovo - srž problema

13:28 24. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Koreni svih nesuglasica Srbije sa Zapadom je pitanje Kosova, a na vlast se u Srbiji dolazi uz pomoć Zapada obećanjem da će se priznati nezavisnost Kosova, dok se na vlasti ostaje pretnjama da će se preći u zagrljaj Moskve, ocenjeno je danas u debati Atlantskog saveta "Pokušaj razumevanja antizapadne propagande u Srbiji".

Novinar Boško Jakšić ocenio je da je pitanje Kosova u korenu nesuglasica Srbije sa Zapadom, ali treba praviti razliku o odnosima zemlje prema Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

Ne delim mišljenje da antizapadna propaganda nema veze sa mekom moći Moskve, naveo je Jakšić, uz napomenu da su konstantni pokušaji da se Srbija udalji od Zapada, NATO i EU.

Jakšić se osvrnuo i na sporazum iz Vašingtona, dodajući da iako predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić "ushićeno" govore o novoj eri odnosa, tek treba videti odricanje od Pekinga i Moskve u zaokretu tabloida koji su, inspirisani od vlasti, prednjačili u kritici Zapada.

Nema dileme da se sada provetravaju sobe mnogih glavnih urednika, ilustrovao je Jakšić, ukazujući da nije napravljen nikakav otklon od Brisela, ali da se Srbija konstatno udaljava od Unije.

To se ogleda u rastu autoritarnosti, nacionalizma i ukidanju sloboda, pre svega medijskih, dodao je on. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: