Režim gaji autokratiju

19:14 28. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Svi relevantni međunarodni izveštaji govore da u Srbiji nema demokratije i zato je borba za normalne izborne uslove srž svake politike danas, ocenio je član Predsedništva Stranke slobode i pravde Ljuban Panić.

Panić je, u obraćanju na fejsbuk stranici SSP, komentarisao "Izveštaj iz senke" koji se bavi stanjem demokratije u Srbiji, čiji su autori Centar savremene politike i Evropski Zapadni Balkan, kao i izveštaj instituta iz Geteborga i analizu holandskog Instituta za međunarodne odnose.

Izveštaj iz senke Centra savremene politike se bavi izveštavanjem medija, skrivanjem činjenica i brojnim drugim anomalijama u našem društvu i postavlja pitanje da li se Srbija udaljava od Evropske unije, posebno apostrofirajući činjenicu da Vlada Srbije već godinu dana nema šefa pregovaračkog tima za pridruživanje EU, ukazao je Panić

Institut iz Geteborga konstatuje da je Srbija u grupi od 10 zemalja u kojima je došlo do opadanja demokratije, ocenio je Panić i naveo da je režim Srbiju iz liberalne demokratije doveo u autokratiju.

Poslednji izveštaj o kojem je Panić govorio je izveštaj holandskog Instituta za međunarodne odnose, u kome se Srbija navodi kao primer zarobljene države.

Da bi pokazali kako funkcioniše klijentelistička mreža, oni navode primer Srbije u kojoj Srpska napredna stranka ima 730.000 članova, jer samo ako ste njen član moći ćete da rešite neki problem ili da dobijete posao, kazao je Panić. (kraj) is/ivt

Share: