Mandatar vs izveštaj EK?

20:13 01. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) izjavila je danas da će godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji bi trebalo da bude predstavljen 6. oktobra, biti realan jer se bazira na činjenicama i dokazima koje zemlja kandidat treba da pruži, a tiču se vladavine zakona, koja u Srbiji nije tako dobra.

Činjenica da Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU ne znači da tu ima neke zle političke namere, ali bez institucija koje garantuju primenu prava ne možemo da napredujemo, istakla je Dragojlović za N1.

To je objektivan izveštaj, tu su činjenice, indikatori se gledaju, potrebno je da država kandidat pruži dokaze da je usvojila dovoljno zakona, da ima institucije koje garantuju njihovu primenu, da je sve politike ta država kreirala u demokratskom procesu, predočila je ona. 

Upitana da li će objavljivanje imena mandatara za sastav nove vlade, najavljeno za 5. ili 6. oktobar, možda zaseniti izveštaj Evropske komisije, Dragojlović je ocenila da ako je neko to tako planirao, onda je pošao od činjenice da u javnosti izveštaj Evropske komisije ne bude dugo aktuelan. (kraj) is/ivt/dpv

Share: