Koristan sporazum

12:58 02. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Ukoliko bude sproveden, sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova mogao bi biti izuzetno koristan za ekonomije obe zemlje i šireg Balkana, ali samo ukoliko bude smanjen uticaj Kine i Rusije u regionu, rekao je bivši vrhovni komandant NATO Vesli Klark u razgovoru za Glas Amerike.

„Smatram da je svaka prilika za pregovore, posebno pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, pozitivan korak, isto kao što je svaka mogućnost za preduzimanje mera u cilju ekonomskog razvoja takođe povoljna okolnost, ali reč je o procesu koji traje skoro dve decenije i opterećen je mnoštvom poteškoća, koje su i dalje daleko od rešenja“, kazao je Klark.

On ističe da je pomoć za ekonomski razvoj Srbije i Kosova dobrodošla, ali upozorava da je važno da krupna strana ulaganja budu usklađena sa njihovim bezbednosnim interesima, s obzirom da velike strane investicije katkad sa sobom donose “političke repove”.

“Svaka zemlja mora da bude oprezna kada je reč o prihvatanju stranog vlasništva nad njenom imovinom. Kada je reč o stranom investitoru koji nudi sredstva u skladu sa uobičajenim pravilima poslovanja, to je u redu. Međutim, vrlo pažljivo pratim obrazac stranih investicije koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Kine i još nekih zemalja, a pratim i političke posledice tih ulaganja i verujem da bi vlada Kosova trebalo da vodi računa o tome u sopstvenoj politici”, kaže Klark. (kraj) is/dj

Share: