Ministarstvo još ćuti

13:49 03. 10. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) upozorava da Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija ni posle dva meseca nije odgovorila javnosti zbog čega je naložila vanredno prikupljanje informacija o nezavisnim organizacijama civilnog društva, medijima i pojedincima!

BCBP naglašava da ne dozvoljava da pritisak na one koji se bore za slobodnu i demokratsku Srbiju Ministarstvo zataška, i zahteva hitan i jasan odgovor na pitanje koji su osnovi sumnje da se oni bave finansiranjem terorizma i pranjem novca?

Ovakav potez vlasti, po oceni BCP-a, uzrokovan je njenom potrebom da svaki kritički i slobodnomisleći glas u Srbiji uguši.

"Stavljanje BCBP-a i njegovog programskog direktora na spisak mogućih finansijera terorizma zapravo predstavlja otvorenu pretnju upućenu 'neposlušnima' i upozorenje ostalima da ne preispituju ono što režim u Srbiji radi. Skandalozno je da se to dešava dve decenije posle demokratskih promena, kada su građani porazili ovakve autoritarne ideje", ocenjuje BCBP.

Ta nevladina organizacija ukazuje na mafijaške obračune, nerasvetljena batinanja na ulicama, manipulacije s brojem umrlih i smenu lekara koji su kritikovali odgovor države na pandemiju kovida-19, nerazjašnjenih poslovnih uspeha osoba bliskih vlasti, konfuzije u vođenju spoljne i bezbednosne politike Srbije, napada na novinare, na Savet za borbu protiv korupcije i na predstavnike institucija EU.

"Spisak se završava neslavnim 139. mestom na koje je Institut u Geteborgu svrstao srpsku demokratiju dajući joj opis 'izborna autokratija'", naglašava BCBP i očekuje da će i predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti najnepovoljniji do sada.

"Za ovakvu ocenu će biti odgovorna isključivo vlast koja sve intenzivnije podriva vladavinu prava i obračunava se s civilnim društvom", ističe BCBP i najavljuje da će zajedno s domaćim i međunarodnim partnerima nastaviti da insistira na razrešenju afere koju je pokrenula Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija. (kraj) vip/nm

Share: