Kompromis, a ne ucena Srbije

17:52 22. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti saglasili su se danas da je dijalog pod okriljem Evropske unije ključni mehanizam za normalizaciju odnosa, dok je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ocenio da će rešenje biti bolni kompromis.

Vučić je u onlajn debati Beogradskog bezbednosnog foruma ocenio da sve strane razgovaraju pod okriljem EU, ali i uz podršku drugih partenera poput Sjedinjenih Država, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, a potom i kako da reše svoje odnose na relativno miran način.

Srbija nije u povoljnoj poziciji, ukazao je Vučić i predočio da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, čime nisu ispoštovale rezoluciju 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije.

Voleli bismo da vidimo kompromisno rešenje i spremni smo za različite diskusije i nadamo se da će se i EU boriti za taj komropis, jer nema alternative, poručio je Vučić.

Ako hoćete da razgovaramo o suštini spremni smo, ali ako govorimo o kompromisu onda mora biti zaista kompromis, a ne ucena Srbije, predočio je Vučić.

Ako kažemo - dobro, priznaćemo Kosovo, a ne kažem da ćemo to učiniti, šta će onda Kosovo uraditi, upitao je Vučić.

Ako me pitate da li će biti lako i jesmo li spremni za to, naveo je Vučić, Albanci iz Prištine govore da su spremni i samo navode da je važno da Srbija prizna Kosovo, ali to ne ide tako.

Ako mene pitate, mislim da treba da promenimo atmosferu, da primenimo sve što smo potpisali, pre svega Briselski sporazum iz 2013. godine. Zato i cenimo američku inicijativu da govorimo o ekonomskim vezama, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da nije optimista, ali Srbija ostaje posvećena procesu i spremna je da radi naporno da bi videla da li se može postići kompromis.

Javnost u Prištini isključivo govori o priznanju Srbije, a ne o kompromisnom rešenju, ukazao je Vučić i podsetio da Priština nije ispunila jednu jedinu obavezu - Zajednicu srpskih opština.

Nisam zadovoljan nivoom racionalnog pristupa građana u Srbiji, nije lako govoriti o realnim rešenjima za Kosovo i dalje vidimo jedne druge ne kao političke protivnike, već neprijatelje i taj narativ trebalo bi da promene obe strane, istakao je Vučić. (kraj) vbr/ivt/dpv

 

Share: