Pobratimljenje Beograda i Banjaluke

17:52 26. 10. 2020. FoNet

Beograd - U Starom dvoru u Beogradu danas su Povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke potpisali gradonačelnici Zoran Radojičić i Igor Radojičić, u nameri da prijateljski odnosi budu unapređeni, kao i, inače tradicionalne, veze u svim segmentima.

Zoran Radojičić je ukazao da je Povelja potpisana "na opšte zadovoljstvo i u opštem interesu obe strane", ali na na inicijativu Beograda, "što je posebno značajno u ovom trenutku".

Naglasio je da su veze Beograda i Banjaluke "mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima", ali da su veoma razvijene "pre svega lične veze".Dodao je da će nova dečja bolnica Tiršova 2 biti "bolnica dece Srbije, ali i Republike Srpske" i da je "zato ovo na neki način naš zajednički projekat".

"Pobratimstvo u našem narodu ima poseban značaj; pobratim se posebno pazi, pobratim se posebno čuva, pobratimstvo se ističe generacijama", izjavio je Igor Radojičić, ističući da je za Banjaluku "potpuno prirodno i najradosnije" što je potpisana Povelja o bratimljenju."Iz Banjaluke i Republike Srpske se na Beograd i Republiku Srbiju gleda mnogo i gleda stalno, jer je i Beograd i Republika Srbija naša zajednička prestonica i naša zajednička republika", dodao je, akcentujući da "sa posebnim osećajem pratimo sve ono što se ovde dešava".

"Važno je kada sarađujemo. Izuzetno je važno kada se okupljamo i kada uspostavljamo sve bolje veze. Kad god smo sarađivali naš narod je napredovao. Kada smo imali zađevice ili rasprave, to je moglo biti samo na korist nekom trećem", zaključio je gradonačelnik Banjaluke.

Svečanom činu su prisustvovali zamenici dvojice gradonačelnika Goran Vesić i Srđan Amidžić. (kraj) dpv

Share: