Poziv Prištini

16:48 30. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na sastanku, putem video-linka, sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, kojim je, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje, koja je pokrenuta prošle godine.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, i da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije KOVID-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji, podseća se u saopštenju.

Trojica lidera su se saglasili da je ova kriza dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija. (kraj) lj/dpv

Share: