Svet, plodno tle za terorizam

21:47 03. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

Beograd - Bivši zaštitnik građana i kandidat za predsednika Srbije na poslednjim predsedničkim izborima Saša Janković ocenio je danas, posle terorističkog napada u Beču, da su Evropa i svet ušli u period manje stabilnosti i da terorizam odavno nije imao plodnije tle da umnoži zlo i nepravdu.

Janković je na svom Fejsbuk nalogu ocenio da, na sreću, "iako to nije posledica sreće, već pameti predaka", Srbija tradicionalno nije zemlja visokog rizika od terorizma.

"Verujem da taj status ne može bitno da promeni ni nedavna odluka o izmeštanju ambasade u Jerusalim (upućeniji znaju koliko ta, za laike obična 'promena adrese' može da se iskomplikuje). Mi i dalje treba da ostanemo zemlja u koju su dobrodošli svi dobri ljudi, bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju. To je i čovečno prema njima, i pametno za nas", naglasio je Janković.

On je istakao da terorizam nema ni naciju ni veru.

"Setimo se toga kada neko upre prstom u teroristu i kaže 'musliman', baš kao i kada neko za ratnog zločinca kaže 'Srbin'. I jedno i drugo je naopako i povećava problem. I duboko je nepravedno. I nezakonito", istakao je Janković.

On je dodao da u Srbiji službe bezbednosti treba da unaprede svoje kapacitete kako bi bile spremne da zlo terorizma preduprede, preseku i suzbiju. (kraj) vip/and/dpv

Share: