Stigmatizacija Srba

20:11 12. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

Zagreb - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je pitanje srpsko-hrvatskih odnosa jedno od najvažnijih na Balkanu i ocenio da je uspostavljanje dobrih odnosa u interesu dva naroda, ali i čitavog regiona i da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje dobrih odnosa bez uslovljavanja.

"Razgovor i dogovor su ključ svih otvorenih pitanja. Zato je neophodno da intenziviramo politički dijalog i to što češćim bilateralnim susretima na visokom i najvišem nivou", rekao je Selaković na onlajn konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja Erdutskog sporazuma.

Selaković je istakao da ako se obe strane opredele za uzdržavanje od agresivne retorike mogu da utiču na smanjivanje negativnih pojava.

On je rekao da su brojni efekti Erdutskog sporazuma, ali da za 25 godina srpskoj manjini nije u potpunosti omogućeno da ostvari svoja prava.

Selaković je rekao da postoji opšta negativna atmosfera prema Srbima u Hrvatskoj, zbog čega se srpska zajednica oseća diskriminisano i stigmatizovano, a da pokušaji kampanje za proglašavanje ćiriličkog pisma agresorskim pojačava stigmatizaciju Srba. (kraj) vbr/and/dpv

Share: