Korona okidač promena

21:10 19. 11. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Za razliku od "švedskog modela", koji čak i u korona krizi opstaje kao primer poverenja građana u državu, u našem regionu i Srbiji pandemija je ogolila činjenicu da institucija zapravo nema, jedna je od poruka večerašnjih Vračarskih razgovora.

Vračarski razgovori večeras su posvećeni pitanju "Koga je briga“ - a aktivistkinje iz Švedske, Srbije i Hrvatske pričale su o problemu poverenja, odnosno nepoverenja u institucije države u kontekstu borbe sa korona virusom.

"Država je odgovorna za strategiju borbe protiv korone i za funkcionisanje ekonomije tokom pandemije, a mi građani Švedske imamo poverenja u odluke države, jer verujemo u to da smo izglasali one koji će nas predstavljati i u naše odluke donositi odluke", rekla je švedska aktivistkinja Nina Tuncer.

Predsednica CEE Mreže za rodnu ravnopravnost iz Hrvatske Daša Šilović ocenila je, međutim, da je u dve države našeg regiona pandemija iskorišćena u političke svrhe, za prevremene izbore.

"Gledali smo kako nema dovoljno kreveta u bolnicama, kako nema lekara i medicinskih sestara, a oni su u potrazi za boljim životom otišli, između ostalog, i u Švedsku", rekla je Šilović, koja se nada da će "korona postati okidač" za ubrzanu potragu za rešenjima problema koje je ona ogolila, ali ne i izazvala. (kraj) vip/mr/dpv

Share: