Oproštaj od patrijarha

09:08 20. 11. 2020. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je na instagram nalogu Budućnost Srbije objavio da je preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Vučić je, uz fotografiju patrijarha, napisao: "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze..."

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, šef diplomatije Srbije Nikola Selaković, kao i novi ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Marko Đurić oprostili su se od patrijarha srpskog Irineja, koji je umro jutros od posledica korona virusa, objavama na instagramu, uz njegove crno-bele fotografije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage. Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda", navela je Maja Gojković, prenelo je Ministarstvo.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković oprostio se danas od patrijarha srpskog Irineja koji je preminuo od posledica korona virusa, navodeći da je ostvario svoju misiju i dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

"Patrijarh srpski Irinej preselio se u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju", naveo je Drašković, preneo je SPO. (kraj) vbr/dj

Share: