Uzajama podrška

16:54 08. 12. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Moskva - Vlada Srbije i srpski narod zahvalni su Ruskoj Federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, izjavio je danas ministar bez portfelja Nenad Popović u razgovoru sa zamenikom predsednika vlade Rusije Jurijem Borisovim.

Popović i Borisov, kao kopredsednici Međuvladinog komiteta za saradnju, konstatovali su da su Srbija i Rusija dve prijateljske zemlje, koje razvijaju najbolje političke i ekonomske odnose i uzajamno se podržavaju po svim važnim pitanjima od značaja za dve države.

U 2019. godini obim spoljnotrgovinske razmene iznosio je 3,6 milijarde dolara, a u periodu januar - oktobar 2020. godine, obim razmene dve zemlje iznosio je 2,05 milijardi dolara, rekao je Popović tokom sastanka u Moskvi, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izvoz Srbije u Rusiju za deset meseci 2020. godine iznosio je 750 miliona dolara, a uvoz 1,3 milijarde dolara.

Popović je pozvao ruske partnere da nastave ulaganja u Republiku Srbiju, a posebno je pozdravio mogućnost privatizacije HIP Petrohemije za čiju je kupovinu zainteresovan ruski Gazprom.

Srbija je, u okviru Turskog toka, završila izgradnju linijskog dela gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i očekuje se da gasovod bude operativan od početka 2021. godine, poručio je Popović. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: