Izgovor vlasti

16:54 24. 12. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Jednostavna i jasna poruka koju Brisel šalje Srbiji neotvaranjem poglavlja jeste da bez napretka u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja, izjavio je direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović u emisiji portala European Western Balkans "Screening", saopšteno je danas.

On je istakao da je i prošlogodišnji izveštaj Evropske komsije o napretku Srbije ukazivao na ozbiljne probleme u poglavljima 23 i 24.

"S obzirom na to da izveštaj nije prihvaćen ozbiljno i da ništa nije urađeno u tim oblastima, bilo je logično da Brisel odluči da nema napretka i da ga neće biti dok ne bude neke vrste pomaka u tim oblastima", naveo je Bandović.

Upitan da prokomentariše izjavu ministake za evropske integracije Jadranke Joksimović da "poglavlja više nisu glavni mehanizam za merenje napretka po novoj metodologiji EU" i da zemlje EU "nisu vrednovale napredak Srbije jer se suočavaju sa svojim problemima", Bandović je naveo da smatra da je to dvostruki izgovor.

"Pod jedan, to je izgovor zato što kada primenjujemo standarde EU i vladavinu prava moramo prvenstveno da razmišljamo o našim građanima. Treba da živimo u uređenoj zemlji, gde se poštuju zakoni, propisi i pravila - to je vladavina prava i to su standardi vladavine prava. Prema mom mišljenju, mi i bez EU treba da radimo na tim oblastima i da ih unapređujemo kako bi postojala pravda, ljudska prava, nezavisno pravosuđe, i to nema mnogo veze sa EU", rekao je Bandović.

On je dodao da je, s druge strane, navedeno izgovor zato što nedostatak napretka ne može da bude spakovan u formu nove metodologije, jer će nova metodologija za svoj konačni cilj imati unapređivanje rada u oblastima vladavine prava i onih ključnih reformi koje naša zemlja mora da ispuni na ovom putu.  (kraj) vbr/lč/dpv

Share: