Pripreme za nadzor EU

17:42 28. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - U cilju priprema za učešće u procesu ekonomskog i fiskalnog nadzora država članica Evropske unije, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, kao kandidat za prijem u članstvo EU.

Programom je predviđeno da će se prioritetne strukturne reforme odnositi na tržišta energije i transporta, poljoprivredu, industriju i usluge, poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalnu transformaciju, reforme u oblasti ekonomskih integracija, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, kao i zdravstvenu i socijalnu zaštitu, saopštenoje iz vlade.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Srbije i Evropske unije o akcijama koje u našoj zemlji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu.

Usvajanjem tog zakona uspostaviće se pravni okvir koji će na sveobuhvatan način urediti sve aspekte koordinacije potrebne za sprovođenje akcija Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu koje se mogu odvijati na našoj teritoriji i predstavljaće osnovu za donošenje operativnih dokumenata o zajedničkoj sradnji. (kraj) is/dpv

Share: