Predlog Vlade frilenserima

19:30 05. 02. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Na sastanku premijerke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog i direktorke Poreske uprave Dragane Marković sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu predloženo je da za sva lica koja do sada nisu plaćala poreze i doprinose Poreska uprava obustavi postupak naplate do izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Kako se navodi u saopštenju Vade, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje bi bile usvojene do 1. maja ove godine, na sveobuhvatan način bi se regulisala ta oblast.

Predloženo je da se normirani troškovi priznaju u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda i da se omogući isplata obaveza iz prethodnog perioda na 120 mesečnih rata, bez obračuna kamate, kako bi se na najbolji mogući način izašlo u susret radnicima na internetu, a pri tome se ne bi urušavao poreski sistem Srbije.

Na sastanku je konkretnim primerom predstavljen takav način naplate, pa je objašnjeno da bi se neplaćeni porez u prethodnih pet godna u iznosu od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, na taj način umanjio na 3.000 evra.

U ovom slučaju, uz davanje mogućnosti plaćanja na 120 rata, bez kamate, ukupan mesečni trošak kojim bi se isplaćivala dugovanja državi iz prethodnog perioda bio bi 3.000 dinara. (kraj) is/lč/dpv

Share: