Zajedništvo države i crkve

16:13 24. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je veoma važan odnos crkve i države, navodeći da su one odvojene, ali da iz ličnog iskustva može da kaže da kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima.

Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana, podeljena i laka meta za svakog, ne orla, već vranu i gavrana koji se na nju namere, rekao je Vučić posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem.

Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, političkim pregovorima koji nam predstoje, posetama Miroslava Lajčaka, poziciji Srbije i o tome da Kosovo danas nije uspelo da dobije prostor na ustavnoj konferenciji evropskih zemalja, rekao je Vučić.

Razgovarali smo kako da čuvamo mir i stabilnost i da ekonomski pomognemo srpskom narodu i po tom pitanju postoji veliko razumevanje i saglasnost, dodao je on.

Govorili smo o Republici Srpskoj i o pritiscima na Srbiju, kazao je Vučić i istakao da je tema razgovora bio i položaj srpskog naroda u regionu.

Vučić je rekao da će država pomoći obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, u zemlji i rasejanju.

Patrijarh Porfirije rekao je da je zahvalio Vučiću na prisustvu na ceremoniji ustoličenja i rečima koje mu je uputio posle tog čina.Naglasio sam predsedniku da nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politiku, već zato što mislim da je Crkva organizam sa ciljem da sabira, da otupljuje oštrice i prevazilazi polarizacije, nezavisno od okolnosti, rekao je Porfirije. Naglasio sam i da često mi ne biramo okolnosti, već su one izraz promisli Božje i iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome, već da zasučemo rukave i da probleme i teškoće doživimo kao zadatak koji moramo da rešimo, rekao je patrijarh. (kraj) is/ivt/dpv

Share: