Zelena energija sa deponije

18:20 30. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Gradonačelnik Zoran Radojičić i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić obišli su danas radove na izgradnji postrojenja za preuzimanje toplotne energije u okviru deponije Vinča, čija je svrha da preuzeta toplotna energija bude distribuirana potrošačima koji su sada vezani za toplanu "Konjarnik".

Prema rečima Radojičića, toplovod će biti dužine oko devet kilometara, a do sada su izgrađena "skoro četiri kilometra", dok bi ostatak trebalo da bude završen do kraja godine.

U okviru projekta su i dve prepumpne stanice, a ukupna vrednost investicije je 23,5 miliona evra. 

"Energija će se proizvoditi na 'zeleni' način. Energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra", rekao je Radojičić.

Kapacitet toplane "Konjarnik" biće uvećan "bar dvadeset odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona zasigurno će profunkcionisati ovaj način zagrevanja stanova". 

Kad je reč o sanaciji deponije u Vinči, Radojičić je istakao da je na tom poslu angažovan francusko-japanski konzorcijum i da je vrednost tog projekta 370 miliona evra. (kraj) dep

 

Share: