Sporazum o novcu za dalekovod

14:19 13. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da izgradnja Transbalkanskog koridora predstavlja strateški važnu investiciju ne samo za Srbiju, već i kao projekat od regionalnog i evropskog značaja, saopštilo je Ministarstvo.

“Ulaganje u prenosnu elektroenergetsku mrežu kroz projekat Transbalkanskog koridora ne samo što će poboljšati sigurnost i kvalitet napajanja u zapadnoj i centralnoj Srbiji, nego je važno i za povezivanje regiona u oblasti energetike. Vizija Srbije je da, kao što je već važna tranzitna ruta u transportu, bude i nezaobilazan energetski koridor, što će izgradnjom Transbalkanskog koridora i biti”, rekla je Mihajlović povodom potpisivanja Sporazuma o ustupanju finansijske pomoći i odgovornosti između Ministarstva rudarstva i energetike i Eelektromreže Srbije (EMS) sa direktorkom EMS Jelenom Matejić.

Potpisivanje sporazuma je jedan od koraka u realizaciji projekta treće sekcije Transbalkanskog koridora, od Obrenovca do Bajine Bašte. Ukupna dužina dalekovoda na toj sekciji je 109 kilometara, a vrednost investicije od 58,95 miliona evra, od čega 12,8 miliona evra čine bespovratna sredstva EU, koja tim sporazumom Ministarstvo ustupa preduzeću EMS. (kraj) vip/dj

Share: