Kad su Srbi bili suvišni

21:06 22. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Današnji dan nije samo sećanje već i opomena koliko je malo potrebno za zlo, za mrak i za ludačke ideje o istrebljenju, za logore i za ubistvo jednog naroda i jedne vere, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju izložbe "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja".

Vučić je ocenio da je za ono što se desilo u Jasenovcu, na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), možda najbolje iskoristiti tezu o "radikalnom zlu", jer je ono u NDH bilo još radikalnije.

"To zlo je u NHD ceo jedan narod, srpski narod, učinilo suvišnim, a nisu manje bili suvišni ni Romi i Jevreji", rekao je Vučić i podsetio da su mnogo kasnije usvojeni izrazi holokaust i genocid.

"Zato mi uzimamo pravo da stvari nazovemo pravim imenom, i nisu nam motiv samo zastrašujuće brojke o ubijenima, niti brojna stratišta 'suvišnih', motiv su nam reči Eli Vizela da svako ko zaboravi ubijene, ubija ih ponovo", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, zaboraviti ubijene znači da smo i mi suvišni na ovom svetu - "a nismo, kao što ni oni nisu bili, jer ime i nacija nisu greh, niti je suvišan ijedan narod na ovom svetu".

"Boreći se za naše pravo na život, borimo se za sve, ne zaboravljajući zločine nad nama, ne zaboravljamo ni nad drugima, opominjući za nas, opominjemo i za sve druge", poručio je Vučić i upozorio da današnja generacija nosi dva bremena - breme stradanja i greha naših predaka.

"Govoreći o našim stradanjima, ne zaboravljamo ni naše grehe, prihvatili smo ih, a u velikoj meri i platili, i nemamo više razloga da ćutimo o najvećem grehu koji je nad nama Srbima ikada počinjen - grehu suvišnosti i istrebljenja u logoru Jasenovac", kazao je Vučić. (kraj) is/mr/dpv

Share: