Vreme je za rezultat pregovora

18:03 23. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas boravio je danas u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje su ključne teme razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem bili pregovori o Kosovu, evropske integracije i bilateralni odnosi, a svečano je otvorena nova zgrada nemačke ambasade u Beogradu.

Posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Mas je izjavio da je njegova zemlja svesna da proces dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa nije lak i iskazao je "svaku podršku" tom procesu, Evropskoj uniji i Miroslavu Lajčaku kao posredniku u dijalogu.

Naglasio je da je "sada pravi trenutak" za nastavak dijaloga o normalizaciji i za postizanje rezultata, jer su u obe zemlje formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom.

"Miroslav Lajčak uživa moje puno poverenje", dodao je Mas i podvukao da je sada važno da dijalog ne bude vođen radi dijaloga, već zbog rezultata.

Kako je rekao, Nemačka je spremna da učestvuje i doprinese dijalogu i njegovom rezultatu, ali dijalog ne može da bude resetovan, što je apostrofirao i u Prištini i u Beogradu.

Kad je reč o evrointegracjama, Mas je izjavio da svaka zemlja na Zapadnom Balkanu određuje vlastiti tempo pridruživanja, a da su potrebni dodatni napori u sferi vladavine prava i borbi protiv korupcije.

On je u razgovoru sa Anom Brnabić o evrointegraciji Srbije iskazao očekivanje da će reforme, pre svega u oblasti pravosuđa, ove godine rezultirati otvaranjem klastera. Vlada Srbije je saopštila da je Mas podcrtao da bi budućnost trebalo graditi na bliskim odnosima Srbije i Nemačke, a da Nemačka podržava ideju proširenja EU na region Zapadnog Balkana. 

Brnabić je ponovila čvrstu opredeljenost Srbije za evropski put i nastavak reformi i ocenila da je podrška Nemačke u toj sferi veoma značajna, kao jednog od "najvažnijih političkih i ekonomskih partnera" Srbije, koji je, istovremeno, i jedan od najznačajnijih stranih investitora. Između šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića i Hajka Masa vođen je razgovor o samitu Berlinskog procesa, koji se održava 8. juna, kao i potrebi da u okviru ove inicijative bude ostvareno što više kontretnih projektata i aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Prilikom svečanog otvaranje nove zgrade nemačke ambasade, Mas je ocenio da se ona nalazi "u centru zbivanja", na nekoliko koraka od Vlade Srbije, te da se zato može reći da je u srcu političkog života.Prema njegovim rečima, to je "moderna, impresivna zgrada" koja je "izraz suštine naših bliskih odnosa".

Vrpcu su presekli Mas, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ambasador Nemačke Tomas Šib i ministar Selaković, a otvaranju su prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. (kraj) dep

Share: