Od Srbije milijardu evra

18:25 17. 05. 2021. FoNet

ISTOČNO SARAJEVO - Ukupna vrednost donacija za manje projekte i investicija Srbije u Republici Srpskoj od 2014. godine iznosi više od milijardu evra, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, posle zajedničke sednice dve vlade.

Za projekte u 48 lokalnih zajednica, kao što su izgradnja vrtića, infrastrukture ili domova zdravlja, Srbija je donirala više od 82 miliona evra i ovaj vid pomoći biće nastavljen. 

Pomoć Republici Srpskoj ogleda se i u projektnim investicijama Srbije što, zajedno s donacijama, iznosi "više od jedne milijarde evra, koje Republika Srbija ili u manjoj meri donira, ili investira u projekte u Republici Srpskoj".

Dve vlade su razgovarale o zajedničkim projektima među kojima su Hidroenergetski sistem "Gornja Drina", izgradnja auto-puta od Rače do Bijeljine i aerodroma u Trebinju, saopštio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.  

Višković i Brnabić položili su u Foči kamen temeljac za izgradnju hidro-elektrane "Buk Bijela", prve od tri u sistemu "Gornja Drina". Projekat je vredan skoro 220 miliona evra i očekuje se da bude završen pre roka od šest godina, javila je RT Republike Srpske. (kraj) dep

 

 

 
 

 

 

 

Share: