Autonomija za sever?

12:12 23. 05. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Portal "Albanijan post" objavio je novi "non pejper" u kome se navodi da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastati u junu u Parizu, i da bi obavezujući sporazum trebalo da se usaglasi do februara, a podrazumevao bi obostrano priznanje posle ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Navodi se da je reč o incijativi Nemačke i Francuske, čiji je cilj normalizacija odnosa Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije, a uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, prenosi portal "Kosovo onlajn".

Ističe se da će dve strane međusobno komunicirati kao "nezavisne, suverene i ravnopravne države u okviru svojih međunarodnih granica" i da će svaka strana, "u skladu s međunarodnim pravom, poštovati suverenitet, teritorijalni integitet i nezavisnost druge strane".

Dodaje se da će EU u ime obe strane angažovati nezavisno telo koje će podržati proces definisanja granica.

Non pejper u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije za sever Kosova, s proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama. Taj autonomni okrug "imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće, koje će biti zajedničko telo Autonomnog okruga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropske unije".

Posebna tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom, kako tvrdi albanski portal, jeste status srpskih crkava.

"Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status", navodi se u tekstu i ističe da "Crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status". (kraj) is/nm

Share: