Poštovati Evropski parlament

00:01 19. 06. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BRISEL - Evroposlanica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je za N1 da i Beograd i Priština moraju da implementiraju reforme na koje su pristali, kao i da treba da urade "ono što je do njih", kako bi se došlo do sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

Ove nedelje nastavljen je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Srbije iz Brisela je došao nezadovoljan tokom razgovora. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kritikovao je poslanicu EP da je svojim stavom "da ništa nije dogovoreno dok se sve dogovori" – napravila ozbljan politički i diplomatski prestup.

"Bolje da ne odgovaram na te tvrdnje, mislim da nije nikome od pomoći. Svi treba da rade svoj domaći zadatak i pozivam sve učesnike, i sa srpske strane i sa kosovske strane, da urade ono što je do njih i ono što je konstruktivno, tako da možemo uskoro da nađemo dobar i uspešan sporazum radi normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Uvek sam imala stav da su nam potrebne reforme, to važi i za Kosovo, a kritikovala sam sve političlke aktere (zbog toga), i u Beogradu, i u Prištini", rekla je fon Kramon.

Dodala je da se zalaže za celovitost ustavnih reformi, kao i iz oblasti pravosuđa, a poseban akcenat stavlja na prava u vezi LBGT osoba i žrtava porodičnog nasilja. (kraj) lj/dpv

Share: