Ne otvarati rudnik Rio Tinta

14:22 21. 06. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Rudnik Rio Tinta u Srbiji ne treba da bude otvoren, a referendum po tom pitanju potpuno je nepotreban jer je struka već dokazala da nema ni jednog opravdanog razloga za njegovo otvaranje kada je reč o zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi, ali i ekonomije, izjavio je danas predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović.

"To je kraj koji može biti izvor ogromne zarade ukoliko bi država novac koji daje stranim investitorima kroz subvencije uložila u razvoj poljoprivrede", ocenio je Pavlović.

Najavio je da će ta stranka podržati i napore stanovnika Donjih Stajevaca na reci Pčinji, koji se protive izgradnji mini hidroelektrane "Pročovci tri", a koji su nedavno sprečili postavljanje cevi u reku. 

Upozorio je i da se u Srbiji različite vrste otpada najradije bacaju na nelegalne deponije i u vodotokove, i da je "prosto neverovatno na šta sve nailazimo" tokom ekoloških akcija koje organizuju širom Srbije, pa se založio za izgradnju postrojenja za tretman i spaljivanje animalnog i različitih vrsta opasnog otpada, kao i postrojenja za recilažu stakla, a u skladu sa evropskim standardima. (kraj) lj/mr/dpv

Share: