Nerešena sudbina 1.639 nestalih

12:58 23. 06. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da su se, prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta, 6.064 osobe vodile kao nestale u sukobu na Kosovu, da je oko 75 odsto slučajeva rešeno, a da je ostalo još 1.639 nestalih.

"Dok i poslednji slučaj ne bude rešen mi ne možemo da budemo zadovoljni. Ja ne očekujem da će ovi slučajevi biti rešeni, jer u ovakvom sukobu uvek ostane nerešenih slučajeva", rekao je Odalović na tribini "Livočko jezero, grobnica stotinu pobijenih Gnjilanaca".

Odalović je rekao da se nada da će se u julu u Briselskom dijalogu vratiti pitanje nestalih lica i da će međunrodna zajednica imati snage da natera Prištinu da sarađuje po tom pitanju i ukazao da je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da neće da otvori mesta na kojima se sumnja da su grobnice.

On je istakao da u Gnjilanu ni 1998. ni 1999. nije bilo zločina koji bi dali povoda da se prema Srbima koji su ostali da žive tamo iko ponaša "bestijalno i čini tako teške zločine". (kraj) lj/and/dpv

Share: