Region mora biti deo EU

13:11 26. 06. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Zajednički interes svih je miroljubiva, snažna i prosperitetna Evropa, sposobna da sačuva svoje interese i vrednosti u sve konkurentnijem svetu, a kako bi se to postiglo Zapadni Balkan mora da postane deo Evropske unije, navode u autorskom tekstu ministara spoljnih poslova Nemačke, Portugala i Slovenije, koje danas prenosi Kossev.

U tekstu, koji poptisuju Hajko Mas, Augusto Santos Silva i Anže Logar, navodi se da je EU i dalje najbolja garancija za mir, demokratiju i prosperitet na kontinentu, koja je više od 70 godina pomagala da se prevaziđu razlike i ojača jedinstvo.

Proširenje EU jedan je od elemenata koji će izgraditi budućnost, zasnovanu na iskrenoj posvećenosti i zajedničkoj viziji. Vođeno vrednostima Unije i zasnovano na jasno utvrđenim uslovima, proširenje se pokazalo jednim od najuspešnijih instrumenata za promovisanje mira i stabilnosti, te političkih, ekonomskih i društvenih reformi. 

Politika proširenja takođe je bila ključna za jačanje prisutnosti EU na globalnoj sceni, osiguravajući tako našu kolektivnu bezbednost i zato treba da nastavimo tim putem, navodi se u tekstu ministara. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: