Podrška Berlinskom procesu

20:22 05. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - "Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji", poručila je premijerka Ana Brnabić u onlajn obraćanju učesnicima tog skupa.

Tokom današnjeg samita bilo je reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku sedmogodišnjeg trajanja Berlinskog procesa, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka EU.

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru, a od kojeg bi region imao posebne benefite.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ocenila da se Berlinski proces čvrsto zasniva na temeljnom uverenju da je ekonomija Zapadnog Balkana deo Evrope i istakla da on umnogome doprinosi stabilnosti i povezivanju regiona Zapadnog Balkana, "što je i interes EU".

Brnabić je zahvalila Merkelovoj na snažnoj podršci i aktivnom pristupu regionalnoj saradnji i istakla da će, zahvaljujući podršci Nemačke, ali i unutrašnjim inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, primena Akcionog plana omogućiti dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, "što će ga učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast". (kraj) is/nm

Share: