Ima napretka, ali i problema

22:32 05. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je posle samita Berlinskog procesa da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) nije samo u interesu tih država, već i izvorni interes EU, ali da treba rešiti još niz pitanja.

"Sastanak je bio je jasan znak da nam je pored procesa približavanja Zapadnog Balkana EU s ciljem članstva, stalo i da region sarađuje u fazi kada svaka pojedina zemlja radi na svom putu integracije", rekla je Merkelova posle video-sastanka koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

Ocenila je da je, i pored svih teškoća, "delom i u svetlu ratne prošlosti", proteklih godina, ali i u poslednjih godinu dana, postignut veliki broj praktičnih uspeha, a kao primer je navela ukidanje rominga u regionu, "zelene koridore" za transport robe, početak razmene učenika i studenata.

Ona je ocenila da postoji niz teškoća koje treba prebroditi, posebno navodeći odnose Srbije i Kosova, situaciju u BiH, kao i razmirice Sofije i Skoplja koje sprečavaju otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. (kraj) is/nm

Share: