Vinča javašluk i krivično delo

10:43 11. 08. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srpski pokret Dveri saopštio je danas da smatra da je požar na neuređenoj deponiji "ili pre smetlištu" u Vinči, rezultat javašluka sa atributima krivičnog dela komunalnog preduzeća Gradska čistoća i kompanije Beo čista energija.

Stručni konsultant u upravljanju otpadom i član Savet za zaštitu životne sredine Dveri Miroslav Premović u pisanoj izjavi navodi da, obzirom da je lokalizacija požara trajala dva dana i da se požar prostire na površini od pet hektara, ukazuju na to da kompanije Gradska čistoća ili Beo čista energija nisu sprovodili dnevno prekrivanje otpada zemljom ili šutom, kompaktiranje otpada, osmatranje "tela" smetlišta niti su obezbedile stalno dežurnu protiv-požarnu ekipu kao ni osnovnu opremu za brzureakciju u slučaju pojave požara.

Premović ističe da nije sproveden ni plan za brzu reakciju do sat vremena po izbijanju požara sa angažovanjem teške mehanizacije, niti procedure za rano obaveštavanje javnosti o potencijalnim opasnostima po zdravlje kao i mera za njivo umanjenje. (kraj) lj/mr/dj

Share: