Izbori 3. aprila, cenzus tri odsto

23:21 02. 09. 2021. FoNet

BEOGRAD - U predlogu nacrta Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji je vladajuća koalicija dala opozicionim strankama, predloženo je da izbori za predsednika Srbije, parlamentarni i izbori u Beogradu budu održani 3. aprila 2022. godine, a da izborni cenzus ostane tri odsto, saznaje Blic.

Broj potpisa za liste stranaka nacionalnih manjina smanjen je na 5.000.

"Datum se uklapa u predviđeni zakonski rok, 17. aprila je katolički Božić, pa to nije bila opcija, a 10. aprila je dan kada je stvorena Nezavisna Država Hrvatska i vodilo se računa da ni tada ne budu izbori", objasnio je izvor Blica.

Predlog Sporazuma, u koji je "Blic" imao uvid, ima 11 strana, a određuje opšta pravila izbornih uslova, kao i postupak kandidovanja. Podložan je, prema navodima pomenutog izvora, izvesnim promenama, a očekuje se da opozicija kaže svoje do 11. septembra, za kada je planirano potpisivanje. 

U predlogu se, između ostalog, navodi da državni funkcineri koji su kandidati za predsednika i poslanike "ne mogu sedam dana pre izbora u svojstvu državnog funkcionera da organizuju svečana otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata". (kraj) dar/dep/dpv

Share: