I svetski brendovi ćirilicom

16:03 13. 09. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković očekuje da bi multinacionalne kompanije mogle da iskoriste podsticaje koje predviđa predloženi zakon o zaštiti ćirilice i da pređu na ćirilične napise svojih brendova u Srbiji!

"Podsticaji će možda pomoći velikim kompanijama da koriste ćirilicu", ocenila je Gojković u skupštinskoj raspravi o Predlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, tokom koje su poslaničke grupe najavile podršku zakonu.

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor najavio je da će ta grupa podržati predloženi zakon jer, kako je rekao, on ne umanjuje prava nacionalnih manjina. Očekuje da budu usvojeni amandmani koje je ta grupa podnela, među kojima je i da naziv kulturne manifestacije, ako se ona odnosi i na pitanja manjina, bude ispisan i na jeziku manjinske zajednice.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić pozvao je da se pripadnici nacionalnih i jezičkih manjina ravnopravno tretiraju i upozorio da briga o srpskom jeziku i ćirilici ne dođe u koliziju s Ustavom, koji garantuje prava manjinama. (kraj) is/am/nm

Share: