Zajednička sudbina

20:27 26. 10. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama Evropske unije i zbog te povezanosti i zajedničke sudbine postoji interes Evropske unije za region, rečeno je danas na 11. Beogradskom bezbednosnom forumu, tokom panela "Podrška Zapadnom Balkanu - prevazilaženje prepreka evropskim integracijama regiona".

Takva povezanost oblikuje zajedničke interese i razlog je zašto Zapadni Balkan predstavlja strateški interes EU, izjavio je Klajv Rumbold iz Evropske službe za spoljne poslove.

Rumbold je rekao da EU poklanja novac zemljama regiona jer je to investicija, pošto se radi o njenim budućim članicama.

Obe strane su posvećene evropskim integracijama i trebalo bi da se na tome međusobno angažuju, izjavio Rumbold.

On je istakao da građani Zapadnog Balkana žele da se uključe u EU, jer znaju da je to dobro za bolju budućnost njihove dece. 

Savetnik grčkog premijera Tasos Čacivasilev je, uz konstataciju da je Zapadni Balkan geografski i istorijski deo Evrope, ocenio da je integracija u EU težak i dugotrajan proces, koji zahteva bolnu posvećenost.Na Zapadnom Balkanu to nisu svi prihvatili, a EU se godinama pravila da ne primećuje da su neke vlade u regionu ozbiljno korumpirane. Evropa nije uspela da pruži nadu mladima, koji očekuju bolju budućnost, ali nije pitanje da li će region postati deo EU, već kada, ocenio je Čacivasilev.

Silvan Žage iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova je rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta Pariza tokom prestojećeg francuskog predsedavanja EU.Potrebno je mnogo više sarađivati sa regionom i biti prisutniji na Zapadnom Balkanu, ali sve članice EU se slažu da je budućnost regiona u Uniji, izjavio je Žage.

Prema njegovim rečima, ono što se događa u regionu je važno za bezbednost EU, u čijim pojedinim članicama postoji strah da će novo proširenje značiti opasnost zbog dolazaka migranata i organizovanog kriminala.

Skeptici nisu upoznati da zemlje Zapadnog Balkana već doprinose bezbednosti EU, izjavio je Žage.Kristijan Hulman iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je navela da je evropska perspektiva regiona realnost.

To je strateška nužnost za EU i za region, konstatovala je Kristijan Hulman. (kraj) is/drp/dpv

Share: