Ulaganje u inkluziju Roma

20:20 27. 10. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Odnos prema Romima ne treba da bude zasnovan na humanitarnom aspektu, već na investiranju u ljudski kapital, rečeno je večeras tokom 11. Beogradskog bezbednosnog foruma.

Kada bi Romi mogli naći posao u zvaničnoj ekonomiji Srbije, to bi značilo rast prihoda od 1,2 milijarde evra, izjavio je Željko Jovanović iz Fondacije za otvoreno društvo, na panelu posvećenom ulozi Roma u Evropskoj uniji.

Uz ocenu da je ekonomska budućnost EU mračna, Jovanović je naveo da će se Evropa suočiti sa značajnim starenjem radne snage.

U EU živi šest miliona Roma, čija je populacija značajno mlađa od stanovništva, na primer, Albanije i Kosova, rekao je Jovanović.

Osnivač Inicijative za razvoj romskih preduzeća Petrika Dulgeru je izjavio da vlade imaju prema Romima odnos sažaljenja, umesto da im omoguće da zarade, izgrade kuće i školuju decu.

To je oblik solidarnosti, rekao je Dulgeru, navodeći da je ključni aspekt ekonomski uticaj Roma na šire društvo.

Dulgeru se suprotstavio stereotipu da Romi ne žele da rade, navodeći da su mnogi zaposleni i pružaju doprinos ne samo svojim porodicama, već i društvu, ali su "nevidljivi".Profesor skopskog Ekonomskog fakulteta Dragan Tevdovski je ocenio da političari treba da posvete veću pažnju Romima i uključe ih u ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan.

Romi značajno učestvuju u neformalnoj ekonomiji, na Balkanu sa oko 50 odsto. Njihovo uključenje u zvaničnu ekonomiju bi ublažilo problem starenja radne snage, kao i odlaska radno sposobnog stanovništva sa Balkana u inostranstvo, naveo je Tevdovski.

Tomas Haglajtner iz Evropske komisije je izjavio da Romi, s obzirom na svoj potencijal, mogu imati važnu ulogu u privredi Zapadnog Balkana.Ulaganje u inkluziju Roma je pametan izbor, ocenio je Haglajtner. (kraj) is/drp/dpv

Share: