Balkanska politika

09:06 29. 10. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Već punu deceniju proces dijaloga omogućava liderima u Beogradu i Prištini da Evropskoj uniji "prodaju priču" o nestabilnosti, a onda se pretvaraju da su regionalni "faktor stabilnosti", izjavila je FoNetu analitičarka i izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini, koja smatra da bi oni rešavanjem srpsko-kosovskog pitanja ušli u istoriju.

Emini je na marginama 11. Beogradskog bezbednosnog foruma ocenila da bi rešavanje srpsko-kosovskog pitanja bilo od istorijskog značaja, ne samo za dve strane u dijalogu, već i za EU, koja bi na taj način postala globalni akter u izgradnji mira.

Prema njenom objašnjenju, "to bi značilo i nastavak evrointegracija, i to najpre za Srbiju, pa potom za Kosovo, što bi trebalo da donese dodatni podsticaj za pridruživanje evropskoj porodici".

"I to je opet istorijski korak, s obzirom na to da, posle ulaska Hrvatske u EU, nijedna zemlja regiona nije postala članica", podsetila je Emini.

Kada je reč o ličnoj koristi i političkim ambicijama lidera, ona je predočila da to ne izgleda preterano atraktivno, ali veruje da "moramo da presečemo taj krug".

"To mora biti urađeno uz multilateralno angažovanje, ne samo Kosova i Srbije već i EU i SAD", poručila je Emini.

Govoreći o perspektivi formiranja Zajednice srpskih opština, ona je procenila da nije verovatno da će se to desiti, s obzirom na stav aktuelne kosovske vlade i mišljenje Ustavnog suda Kosova o neusklađenosti tog dela Briselskog sporazuma sa ustavom.

Kako je naglasila, "kosovske političke elite, ali i građani, nemaju problem sa tim da postoji zajednica opština koja će imati nadležnost u oblastima obrazovanja, zdravlja i sličnih potreba srpske zajednice".

Postoji, međutim, "strah od toga da se 'preslika' situacija sa Republikom Srpskom, iako su okolnosti potpuno drugačije", ukazala je Emini.Prema njenom tumačenju, postoji i strah od kontrole koju bi Srbija i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imali nad tom Zajednicom, "poput kontrole nad Srpskom listom".

"To bi dodatno udaljilo srpsku zajednicu od Kosova, umesto da je integriše", smatra Emini.

Osvrćući na na Sporazum o deeskalaciji, koji je potpisan posle incidenata na Brnjaku i Jarinju i dogovora o tablicama, Emini je napomenula da je jasno da on neće ni potrajati, niti rešiti problem.

Kako je precizirala, "to govori o rešenjima do kakvih dolaze strane u dijalogu i EU - stavimo nalepnice na naše probleme i nadajmo se da će oni nestati".

Posle šest meseci, koliko je ograničeno trajanje tog sporazuma, podsetila je Emini, moraćemo ponovo da se suočimo sa potencijalnom krizom i to oko pitanja koje je trebalo da bude rešeno u prošlosti.

Postojao je sporazum iz 2011. koji je produžen do 2016. godine, pa se sada, prema njenim rečima, vraćamo pet godina unazad aktuelnim sporazumom koji je samo "aparat za gašenje požara" i neodrživ.

Kosovo se priprema i za drugi krug lokalnih izbora, koji će biti održani 14. novembra. Na pitanje šta će se desiti kada oni budu okončani, Emini je odgovorila: "Vratićemo se u normalu".

"Naša Vlada se nije ponašala 'normalno' od preuzimanja vlasti i bila je u kampanji za lokalne izbore, pokušavajući da obezbedi što više glasova", naglasila je Emini.

To je balkanski način bavljenja politikom, ocenila je ona i konstatovala da je Samoopredeljenje već dobilo jedno upozorenje glasača da se februarski uspeh tog pokreta neće ponoviti tek tako, već da će birači kritički posmatrati njegov rad.

"Povratak u normalu" značiće da kampanja konačno prestaje i da dolazi vreme da se kosovske vlasti bave stvarnim problemima i pitanjima, zaključila je Emini. (kraj) zvs/mr/dj

Share: