Politika

KONFERENCIJA KOSOVO-SRBIJA, DRUGAČIJI PRISTUP

Lažni nacionalni mit

05. 11. 2021. 13:57 | FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Na Kosovu se otišlo daleko u izgradnji kolektivnog nacionalnog identiteta, što je bila greška koja je dovela u ćorsokak, jer su Albanci preterali i konstrukciju o identitetu pretvorili u neupotrebljivu, ocenio je danas bivši prištinski novinar Dukađin Gorani.

Kosovski Albanci grade ideju o sebi ne oko onog što to društvo predstavlja, nego ono što nije. Ilirsko poreklo, to je mit. U vreme Skenderbega nije postojala albanska nacija, etničke zajednice su imale drugačiji status, istakao je Gorani na konferenciji "Kosovo-Srbija: Drugačiji pristup", koju je organizovao Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

On je dodao da ne zna kako je među Srbima po tom pitanju, ali ako pitate nekog Albanca šta je on, odgovoriće da nije Srbin, Hrvat, Grk, Grk, Rus, pravoslavac, ali neće odgovoriti šta jeste.

Naše društvo na Kosovu više ne zna srpski jezik, ponosi se time da odbija da ga uči. U isto vreme, u srpskom društvu učiti albanski je kao učiti jezik robova, konstatovao je Gorani.

Prema njegovom mišljenju, stvorena je "industrija odbijanja upoznavanja drugog", jer se time meri patriotizam oba društva. (kraj) vbr/dal/dpv

Share: