Srpski svet nasušna potreba

18:54 08. 12. 2021. FoNet | Desk

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin primio je danas u Banskom dvoru u Banjaluci nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" za razvoj prosperiteta i unapređenje saradnje Srbije i Republike Srpske i tom prilikom poručio da je srpski svet nasušna potreba srpskog naroda da se već jednom objedini i da postane jedinstven politički narod, saopštio je MUP Srbije.

"Nisam ja tvorac sintagme srpski svet. Možda sam je ja prvi ili među prvima izgovorio. Srpski svet je nasušna potreba srpskog naroda da se već jednom objedini, da postane jedinstven politički narod, da u klјučnim pitanjima nacionalnog bića i nacionalnog opstanka misli na isti način i da sebi ne dozvoli da bude na različitim stranama istorije", rekao je Vulin primajući nagradu. 

"Naši preci su učinili puno sjajnih i velikih stvari, upisali se u svetsku istoriju kao pobednici, drugima doneli slobodu, ali su dopustili da drugi odlučuju o njima. Da u slobodi u kojoj su oni svojom krvlјu plaćali, drugi stvaraju svoje države i svoje istorije, i da je samo to, pa nek im je bogom prosto, ali ne samo da stvore svoje države i svoje istorije, nego da ih stvore na kostima i krvi Srba, više mrzeći Srbe što su ih preveli na bolјu stranu istorije, dali im državu i slobodu, nego one koji su na pogrešnoj strani istorije bili", ocenio je Vulin. (kraj) dep/dpv

Share: