Ljudska prava ista za sve

08:49 10. 12. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ne možemo govoriti o ljudskim pravima sve dok ijedna devojčica ili žena trpe diskriminaciju i nasilje i dok ne ostvarimo cilj, a to je društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake mogućnosti da se razvijaju, rade i žive, poručila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je u pisanoj izjavi povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, istakla da se princip jednakosti kao stub Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, postiže upravo kroz unapređenje rodne ravnopravnosti.

„Globalne procene su da je potrebno 135 godina da bi se dostigla puna rodna ravnopravnost u svetu. Niko nema to vreme, ali imamo i snage i energije i političku podršku da stvari menjamo i samo zajedničkim naporima i saradnjom možemo doprineti da žene, kao i muškarci, žive dostojanstveno i slobodno, u društvu oslobođenom nasilja i diskriminacije, da nijedna žena više ne bude žrtva bilo kog oblika nasilja", ", navela je Mihajlović. (kraj) vp/dj

Share: