Usvojeni izborni zakoni

18:07 17. 01. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je set izbornih zakona, a to su Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o lokalnim izborima, koji imaju za cilj unapređenje uslova za sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

Predlozima zakona ne menjaju se suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika Republike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, i zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se smatraju osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Novi zakoni, saopšteno je posle sednice, donose značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti kojim se, kako se tvrdi, obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa. (kraj) lč/nm

Share: