Rade više, plaćeni manje

12:55 22. 01. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić upozorio je na eksploataciju radnika u Srbiji i ukazao da, iako rade više od osam sati dnevno, imaju ubedljivo najniže plate u odnosu radnike u zemljama Evropske unije (EU) koje je analizirala statistička agencija EU Evrostat.

U analizi 31 evropske zemlje utvrđeno je da su radnici u Srbiji u trećem kvartalu 2021. na poslu proveli najviše vremena - čak 43,5 sata nedeljno, što je 6,4 sata više od proseka EU, navodi Nikezić. U oktobru je, kaće, prosečna plata u Srbiji bila 21 odsto manja nego u Rumuniji, 41 odsto nego u Hrvatskoj, a za 54 odsto nego u Sloveniji.

"Naslušali smo se neistina o najvećem ekonomskom rastu i blagostanju, dok ova vlast brutalno sprovodi ideologiju siromaštva, pa su radnici u Srbiji prinuđeni da rade sve više sati za sve manje plate, i to često upravo u stranim firmama koje ova vlast otvara i subvencioniše s gotovo 200 miliona evra godišnje", ukazuje Nikezić. (kraj) vip/nm

Share: